Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

7 pomysłów na sos do mięs

20 października 2024 przepisy na sosy


Sosy idealnie dopełniają każde danie mięsne, nadając im dodatkowych smaków i aromatów. Podkreślają charakter mięsa, co jest bardzo istotne zwłaszcza przy drobiu. Poniżej poznasz 7 przepisów na wspaniałe sosy do mięs. Sos pieczarkowy, koperkowy, a może ciemny pieczeniowy? Po lekturze z pewnością będziesz wiedział, jak je przygotować!

Sos pieczarkowy – klasyka kuchni

Pieczarki w sosie pasują zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny, czy wołowiny. Sos ten jest delikatny, dlatego dobrze komponuje się z każdym daniem mięsnym – pieczonym i gotowanym.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Oto przepis:

  • 500 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki mąki,

  • 500 ml bulionu,

  • 100 ml śmietany 18%,

  • sól, pieprz,

  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.

  2. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.

  3. Dodać mąkę i podsmażyć.

  4. Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.

  5. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  6. Dodać śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Sos pieczarkowy

Sos z pieczarek można modyfikować, dodając np. tymianek, rozmaryn lub wino.

Aromatyczny sos koperkowy

To idealna propozycja dla miłośników ziół i lekkich, ale wyróżniających się potraw. Sos koperkowy idealnie komponuje się z drobiem. Kurczak w sosie koperkowym, jak i pulpety z indyka w sosie koperkowym to dania, które z pewnością zachwycą każdego.

Jak zrobić sos koperkowy? Przepis:

  • 1 pęczek koperku,

  • 200 ml śmietany 18%,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka mąki,

  • 100 ml bulionu,

  • sól, pieprz,

  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Koperek drobno posiekać.

  2. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.

  3. Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.

  4. Dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny.

  5. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sos koperkowy będzie pasował również do dań rybnych, zwłaszcza do białych ryb.

Zobacz też: Jak zrobić sos koperkowy i do czego pasuje?

Intensywny sos pomidorowy

Sos pomidorowy to kolejna klasyka kuchni. Pasuje właściwie do wszystkiego, a połączenie z pulpetami zna chyba każdy.

Przepis na sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • sól, pieprz,

  • oregano, bazylia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.

  2. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

  3. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  4. Dodać cukier, sól, pieprz, oregano i bazylię.

Sos pomidorowy można wzbogacić o dodatek papryki, chili, koncentratu pomidorowego lub wina.

Słodko-ostry sos barbecue

To idealny dodatek do dań z grilla, ale sprawdzi się również w przypadku pieczonego mięsa. Jego smak doskonale łączy się z wieprzowiną oraz drobiem.

Przepis na sos barbecue:

  • 1 szklanka ketchupu,

  • 1/2 szklanki brązowego cukru,

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,

  • 2 łyżki sosu Worcestershire,

  • 1 łyżka musztardy,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1/2 łyżeczki chili,

  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do momentu aż sos zgęstnieje.

Sprawdź: Jak zrobić sos barbecue?

Delikatny sos śmietanowy

To kolejna propozycja dla osób, które cenią sobie delikatne smaki, które nie przytłoczą smaku mięsa. Bardzo dobrze komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kurczakiem.

Jak zrobić sos śmietanowy? Przepis:

  • 200 ml śmietany 18%,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka mąki,

  • 100 ml bulionu,

  • sól, pieprz,

  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.

  2. Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.

  3. Dodać śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny.

  4. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Sos śmietanowy do kurczaka to połączenie, które zawsze się sprawdza.

Wyrazisty sos pieczeniowy

To klasyczny dodatek do upieczonych mięs, zarówno wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Możemy go przygotować w dwóch wersjach – jasne oraz ciemnej. Sos pieczeniowy ciemny idealnie komponuje się z wołowiną, natomiast sos pieczeniowy jasny z drobiem.

Jak zrobić sos pieczeniowy? Przepis:

  • tłuszcz i soki z pieczenia mięsa,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki mąki,

  • 500 ml bulionu,

  • sól, pieprz,

  • ewentualnie czerwone wino.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu z pieczenia.

  2. Dodać mąkę i podsmażyć.

  3. Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.

  4. Dodać sok z pieczenia, sól i pieprz.

  5. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  6. Aby uzyskać ciemniejszy kolor, można dodać odrobinę karmelu lub sosu sojowego.

Sprawdź: Jak zrobić sos pieczeniowy?

Szybki dip śmietanowy

To świetna propozycja dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie pracochłonnych sosów. Wystarczy połączyć śmietanę z ulubionymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami, czy chrzanem.

Szybki dip śmietanowy

Przepis na dip śmietanowy:

  • 200 ml śmietany 18%,

  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki),

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

  • sól, pieprz.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

Jesteśmy pewni, że nasze przepisy zainspirują Cię do wzbogacenia swoich dań mięsnych o pyszny sos. Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Redakcja MamWyzwanie

Jesteśmy grupą pasjonatów zdrowego stylu życia i urody. Sprawdź nasze porady dotyczące pielęgnacji skóry, włosów i paznokci, tworzenia niesamowitych stylizacji modowych, informacji o diecie i rozwojowym stylu życia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

przepisy na sosy

7 pomysłów na sos do mięs

20 października 2024

dieta pudełkowa
czy na diecie 1600 kcal można schudnąc

Jesteś zainteresowany reklamą?