Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Przecier pomidorowy – jak zrobić samodzielnie w domu?

9 października 2024 przecier pomidorowy jak zrobić


Chcesz cieszyć się smakiem domowego przecieru pomidorowego, który wzbogaci Twoje potrawy o naturalny aromat i świeżość? Przygotowanie go w domu jest prostsze, niż myślisz! Wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości i odrobina pasji, by stworzyć idealną bazę do sosów, zup czy zapiekanek. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić samodzielnie pyszny przecier pomidorowy w domu, który zachwyci Twoje kubki smakowe.

Jak zrobić przecier pomidorowy w domu?

Składniki:

  • 4 kilogramy pomidorów (najlepiej bogatych w miąższ i z małą ilością pestek, polecamy: pomidory śliwkowe, paprykowe, rzymskie, malinowe, a także bawole serca oraz gargamele)

  • 1-2 łyżki soli

  • 1-2 łyżki cukru

  • Opcjonalnie: szczypta pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Pomidory należy umyć, zalać wrzącą wodą i dokładnie pozbyć się skórki i szypułek.

  2. Pokroić i wrzucić do garnka na średnim ogniu i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.

  3. Gdy pomidory już się rozgotują można przetrzeć je przez sito lub zblendować za pomocą blendera, wtedy też należy dodać przypraw, aby wzbogacić smak wywaru.

  4. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1-2 godzin, od czasu do czasu mieszając i uważając, aby przecier się nie przypalił, a jedynie nabrał odpowiedniej konsystencji i odparował nadmiar wody.

  5. Gorący przecier przelać do słoików i szczelnie zamknąć, słoiki można przykryć kocem i poczekać do całkowitego ostygnięcia.

  6. Po dwóch dniach można zająć się pasteryzacją naszych przecierów.

Jak pasteryzować przecier?

Pasteryzacja polega na podgrzewaniu produktu do określonej temperatury (60-85 stopni Celsjusza), dzięki temu procesowi pozbywamy się chorobotwórczych drobnoustrojów i zapewniamy naszym przetworom dłuższy termin przydatności. Istnieją dwie najpopularniejsze metody pasteryzacji; na sucho i na mokro.

Pasteryzacja na sucho

Najłatwiejszym sposobem jest użycie piekarnika, najważniejsza jest temperatura, program nie ma znaczenia!

Słoiki z przecierem ułożyć na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia i ustawić piekarnik na temperaturę 120-130 stopni, ważne aby włożyć je jeszcze do nienagrzanego piekarnika! Od całkowitego rozgrzania piekarnika “piecz” słoiki przez 30 minut, a po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw je w przez następne pół godziny w cieple. Po tym czasie wyciągamy nasze słoiki z piekarnika, dokręcamy i ustawiamy je na ścierce do góry dnem w zacienionym miejscu.

Pasteryzacja na mokro

Gotowe przeciery wstawiamy do dużego garnka o pojemności 10 litrów wyłożonego ścierką kuchenną. Słoiki zalewamy wodą, tak aby nie dochodziła do zakrętek, a same słoiki nie stykały się ze sobą. Gotujemy ja przez 20 minut po tym czasie wyciągamy je z wody dokręcamy wieczka, układamy na ścierce i ustawiamy je do góry dnem w zacienionym miejscu. Jeżeli po 24 godzinach od pasteryzacji wieka naszych słoików są wypukłe oznacza to, że pasteryzacja się nie powiodła.

Przecier pomidorowy – co z niego zrobić?

Sos do spaghetti, zupa pomidorowa, a nawet ketchup to jedne z wielu zastosowań przecieru. Czy wiesz, że przecierem można wyczyścić przypaloną patelnię?

Wystarczy, że wcześniej przygotowany przecier z dodatkiem wody podgrzejesz na przypalonej patelni na małym ogniu. Przecier możesz zostawić na niej przez godzinę, a nawet na całą noc (oczywiście po ściągnięciu z gazu!) po takiej obróbce wystarczy, że umyjesz patelnię płynem do mycia naczyń, a będzie jak nowa!

Zobacz także:

Jak zrobić krem z pomidorów i jak można go modyfikować?

Jak ugotować dobry rosół?

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem – Przepis na aromatyczną zupę

Redakcja MamWyzwanie

Jesteśmy grupą pasjonatów zdrowego stylu życia i urody. Sprawdź nasze porady dotyczące pielęgnacji skóry, włosów i paznokci, tworzenia niesamowitych stylizacji modowych, informacji o diecie i rozwojowym stylu życia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Konserwy mięsne

Konserwy mięsne – hit czy kit?

28 października 2024

przepisy na sosy

7 pomysłów na sos do mięs

20 października 2024

dieta pudełkowa

Jesteś zainteresowany reklamą?