Sosy idealnie dopełniają każde danie mięsne, nadając im dodatkowych smaków i aromatów. Podkreślają charakter mięsa, co jest bardzo istotne zwłaszcza przy drobiu. Poniżej poznasz 7 przepisów na wspaniałe sosy do mięs. Sos pieczarkowy, koperkowy, a może ciemny pieczeniowy? Po lekturze z pewnością będziesz wiedział, jak je przygotować!
Sos pieczarkowy – klasyka kuchni
Pieczarki w sosie pasują zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny, czy wołowiny. Sos ten jest delikatny, dlatego dobrze komponuje się z każdym daniem mięsnym – pieczonym i gotowanym.
Jak zrobić sos pieczarkowy? Oto przepis:
-
500 g pieczarek,
-
1 cebula,
-
2 łyżki masła,
-
2 łyżki mąki,
-
500 ml bulionu,
-
100 ml śmietany 18%,
-
sól, pieprz,
-
natka pietruszki.
Przygotowanie:
-
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
-
Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.
-
Dodać mąkę i podsmażyć.
-
Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.
-
Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
-
Dodać śmietanę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Sos z pieczarek można modyfikować, dodając np. tymianek, rozmaryn lub wino.
Aromatyczny sos koperkowy
To idealna propozycja dla miłośników ziół i lekkich, ale wyróżniających się potraw. Sos koperkowy idealnie komponuje się z drobiem. Kurczak w sosie koperkowym, jak i pulpety z indyka w sosie koperkowym to dania, które z pewnością zachwycą każdego.
Jak zrobić sos koperkowy? Przepis:
-
1 pęczek koperku,
-
200 ml śmietany 18%,
-
1 łyżka masła,
-
1 łyżka mąki,
-
100 ml bulionu,
-
sól, pieprz,
-
sok z cytryny.
Przygotowanie:
-
Koperek drobno posiekać.
-
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.
-
Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.
-
Dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny.
-
Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos koperkowy będzie pasował również do dań rybnych, zwłaszcza do białych ryb.
Zobacz też: Jak zrobić sos koperkowy i do czego pasuje?
Intensywny sos pomidorowy
Sos pomidorowy to kolejna klasyka kuchni. Pasuje właściwie do wszystkiego, a połączenie z pulpetami zna chyba każdy.
Przepis na sos pomidorowy:
-
1 kg pomidorów,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
2 łyżki oliwy,
-
1 łyżeczka cukru,
-
sól, pieprz,
-
oregano, bazylia.
Przygotowanie:
-
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.
-
Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
-
Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
-
Dodać cukier, sól, pieprz, oregano i bazylię.
Sos pomidorowy można wzbogacić o dodatek papryki, chili, koncentratu pomidorowego lub wina.
Słodko-ostry sos barbecue
To idealny dodatek do dań z grilla, ale sprawdzi się również w przypadku pieczonego mięsa. Jego smak doskonale łączy się z wieprzowiną oraz drobiem.
Przepis na sos barbecue:
-
1 szklanka ketchupu,
-
1/2 szklanki brązowego cukru,
-
1/4 szklanki octu jabłkowego,
-
2 łyżki sosu Worcestershire,
-
1 łyżka musztardy,
-
1 łyżeczka papryki słodkiej,
-
1/2 łyżeczki chili,
-
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do momentu aż sos zgęstnieje.
Sprawdź: Jak zrobić sos barbecue?
Delikatny sos śmietanowy
To kolejna propozycja dla osób, które cenią sobie delikatne smaki, które nie przytłoczą smaku mięsa. Bardzo dobrze komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kurczakiem.
Jak zrobić sos śmietanowy? Przepis:
-
200 ml śmietany 18%,
-
1 łyżka masła,
-
1 łyżka mąki,
-
100 ml bulionu,
-
sól, pieprz,
-
sok z cytryny.
Przygotowanie:
-
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i podsmażyć.
-
Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.
-
Dodać śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny.
-
Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos śmietanowy do kurczaka to połączenie, które zawsze się sprawdza.
Wyrazisty sos pieczeniowy
To klasyczny dodatek do upieczonych mięs, zarówno wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. Możemy go przygotować w dwóch wersjach – jasne oraz ciemnej. Sos pieczeniowy ciemny idealnie komponuje się z wołowiną, natomiast sos pieczeniowy jasny z drobiem.
Jak zrobić sos pieczeniowy? Przepis:
-
tłuszcz i soki z pieczenia mięsa,
-
1 cebula,
-
2 łyżki mąki,
-
500 ml bulionu,
-
sól, pieprz,
-
ewentualnie czerwone wino.
Przygotowanie:
-
Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu z pieczenia.
-
Dodać mąkę i podsmażyć.
-
Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając.
-
Dodać sok z pieczenia, sól i pieprz.
-
Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
-
Aby uzyskać ciemniejszy kolor, można dodać odrobinę karmelu lub sosu sojowego.
Sprawdź: Jak zrobić sos pieczeniowy?
Szybki dip śmietanowy
To świetna propozycja dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie pracochłonnych sosów. Wystarczy połączyć śmietanę z ulubionymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami, czy chrzanem.
Przepis na dip śmietanowy:
-
200 ml śmietany 18%,
-
2 łyżki posiekanych ziół (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki),
-
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
-
sól, pieprz.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
Jesteśmy pewni, że nasze przepisy zainspirują Cię do wzbogacenia swoich dań mięsnych o pyszny sos. Smacznego!
Artykuł sponsorowany