Mam Wyzwanie

Dieta, Zdrowie, Uroda

Chutney
Dieta

Chutney – rodzaje i zastosowanie w kuchni

Wywodzący się z kuchni indyjskiej chutney stał się ciekawym dodatkiem do potraw, który coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ten domowy słodko-kwaśny sos doskonale pasuje do mięs, serów czy ryb. Chutney może być też stosowany jako aromatyczne smarowidło do kanapek lub tarty. Pokochają go miłośnicy niezwykłych, ostrzejszych połączeń smakowych.

Czym jest chutney?

Chutney to gęsty sos z owoców, warzyw i przypraw korzennych, który jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Ze względu na rodzaj składników wykorzystywanych do jego przygotowania, sos może mieć różną ostrość smaku, na co też wskazuje jego nazwa, którą tłumaczymy jako „dobrze przyprawiony”. Zastosowań sosu jest wiele, może być on dipem do przekąsek, dodatkiem do ciepłych i zimnych mięs czy też aromatyczną marynatą. Ze względu na zawartość ziół, chutney pobudza i wspomaga trawienie. Jego przygotowanie jest sztuką, gdyż dla wydobycia pełni nut smakowych, konieczne jest jego długie i powolne gotowanie.

Chutney Magdy Gessler – mieszanka smaku i aromatu

W kuchennych zmaganiach najczęściej sięgamy po produkty, które są pod ręką. Polskie owoce i warzywa są doskonałą bazą dla chutney’ów, które w ten sposób zyskują tradycyjny akcent. Połączenia owoców naszych rodzimych sadów, czyli jabłek, śliwek, gruszek, wraz z cebulą i aromatycznymi przyprawami tworzą prawdziwie intensywne smaki. Sosy Magdy Gessler wykorzystują takie właśnie składniki, dzięki którym powstają niecodzienne pyszności. Chutney z polskich jabłek jest niezwykłą kompozycją składników: jabłek, cebuli, pomidorów, czosnku, rodzynek, które wraz z przyprawami, takimi jak imbir, curry i pieprz chili tworzą niezapomniane wrażenia smakowe. Sos ten stanowi doskonałą marynatę do mięs m.in. kaczki. Inną niezwykłą propozycją jest chutney z gruszki z imbirem. Słodycz gruszki wspaniale współgra z ostrością imbiru i chili, dzięki czemu chutney zadowala miłośników niezwykłych doznań smakowych. Sos będzie ciekawym dodatkiem do deski serów, a także długo dojrzewających wędlin i mięs. Ocet winny i cukier trzcinowy wydobywają smak składników i zapewniają trwałość tych naturalnych produktów.

Chutney Magdy Gessler to harmonia smaku i połączenie niezwykłych nut smakowych. Jest to swoiste wspomnienie lata zamknięte w słoikach. Sekretem sukcesu jest wykorzystanie naturalnych składników, polskich owoców, jarzyn i przypraw, dzięki czemu można poczuć pełnię nut smakowych. Chutney z gruszek i jabłek wraz z innymi tradycyjnymi produktami, dostępne są na stronie internetowej Delikatesów „U Fukiera”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.