Przygotowanie pizzy nie należy do łatwych czynności. Pieczenie placka wraz z określonymi dodatkami wymaga odpowiednich umiejętności, doświadczenia, a także – co równie ważne – sprzętu. Dziś opowiemy o niezbędnych akcesoriach do pizzy, dzięki którym ich przygotowanie jest nie tylko łatwiejsze, ale też i bezpieczniejsze.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie akcesoriów do pizzy?
Osoba zajmująca się wypiekiem pizzy powinna dysponować szerokim zakresem narzędzi i akcesoriów, które umożliwią jej bezpieczne wypiekanie ciasta. Wybierając niezbędny do tego celu sprzęt, warto sugerować się przede wszystkim bezpieczeństwem. Dlatego akcesoria powinny mieć długie uchwyty, dzięki którym można bezpiecznie ułożyć pizzę w piecu. Oprócz tego muszą być wykonane z wytrzymałych materiałów. Nie jest tajemnicą, że idealna temperatura wypiekania pizzy to nawet 500 stopni Celsjusza.
Wybierając akcesoria do pizzy, warto też zwrócić uwagę na ich pielęgnację. Narzędzia wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium można łatwo i szybko wyczyścić. Koniecznie trzeba też poszukać kompletnych zestawów narzędzi, które umożliwią elastyczność na stanowisku pracy. Dzięki temu użytkownik ma do dyspozycji narzędzia o zróżnicowanej długości oraz dowolnym rozmiarze.
Co powinno wejść w skład kompleksowego zestawu do pizzy?
Nowoczesny i kompletny zestaw akcesoriów do pizzy powinien składać się z narzędzi, które umożliwią pracę z ciastem na każdym etapie jego przygotowania. Poniżej przykładowe zestawienie przedmiotów, które każdy pizzerman powinien mieć przy sobie:
-
łopata (jedna lub dwie, zależnie od stanowiska),
-
szczotki do czyszczenia z mocnym, mosiężnym włosiem,
-
uchwyty ścienne na komplet akcesoriów,
-
noże do pizzy,
-
wałek do ciasta,
-
skrobaki, chochle,
-
dzbanek na oliwę,
-
tacki i tace.
Bezpieczeństwo w trakcie pracy z akcesoriami do pizzy
Wybierając akcesoria do przygotowania pizzy, warto zwrócić uwagę na zestawy. Dzięki temu ma się pewność, że poszczególne narzędzia tworzą jedną, funkcjonalną całość. Komplet akcesoriów należy przechowywać w dobrze widocznym miejscu. Uchwyty ścienne pozwalają przechować je z dala od pieca i jednocześnie ułatwiają profesjonalną organizację stanowiska pracy. Narzędzia do pizzy należy każdorazowo oczyścić, aby uniknąć pozostawienia na ich powierzchni tłustych plam, które po zaschnięciu mogą być trudne do usunięcia.
Mając profesjonalny zestaw akcesoriów, można przystąpić do tego, co najlepsze, czyli do przygotowania smacznej i pożywnej pizzy dla bliskich, domowników lub klientów punktu gastronomicznego.
Materiał zewnętrzny