Marzy Ci się stek jak z książki kulinarnej? Podstawą jest oczywiście wysokiej jakości mięso – najlepiej przeznaczonego właśnie na steki. Problem w tym, że producenci coraz częściej opisują w ten sposób kawałki, które nie nadają się do przygotowania steków. Sprawdź, po czym poznać dobrą wołowinę stekową, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających.
Czym charakteryzuje się wołowina na steki?
Wołowina wołowinie nierówna, z czego doskonale zdaje sobie sprawę każdy, kto przynajmniej od czasu do czasu kupuje to mięso. Znajdziesz je w markecie, często opisane właśnie jako “wołowina na steki”. Sęk w tym, że to wcale nie są elementy, z których wyjdą perfekcyjne dania. Przeciwnie, najczęściej są to kawałki, które się nie sprzedają. Zatem, wystarczy pięknie je opisać, aby konsument kupił. Zwłaszcza konsument, który o wołowinie nie ma większej wiedzy. Jeśli zdarzyło Ci się kupić wołowinę, z której wyszło, delikatnie mówiąc, słabe steki, musisz wiedzieć, czym charakteryzuje się dobrej jakości mięso.
Polska wołowina na steki powinna zawierać dużą ilość tłuszczu. Marmurkowa struktura świadczy o tym, że zwierzę żyło w dobrych, przyjaznych warunkach. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a bez niego mięsa staje się suche. Wysokiej jakości wołowina powinna być delikatnie zbita, a zarazem elastyczna.
Po czym poznasz wysokiej jakości wołowinę?
Steki z polskiej wołowiny są pyszne, ale warunkiem jest dobrej jakości mięso. Po czym je poznać? Jak już wiesz, po strukturze. Unikaj zarówno kawałków pozbawionych tłuszczu, jak i całkowicie przerośniętych. Niektórzy błędnie kupują mięso, które jest całkowicie czerwone. Nie świadczy to co prawda o jego niskiej jakości, ale tego rodzaju element wołowy wymaga innej obróbki. Nie nadaje się natomiast do przygotowania steków.
Ponadto producent wysokiej klasy wołowiny nie ukrywa jej pochodzenia. Na polskie steki najlepsze będzie mięso z ekologicznych gospodarstw, hodowane w przyjaznych warunkach. To właśnie zdrowa karma i dobre środowisko zapewnia jakość mięsa i jego unikalny smak.
Gdzie nie kupować wołowiny stekowej?
Wołowina stekowa, polski stek – to brzmi dumnie, ale czasami za tymi słowami kryje się wyłącznie puste hasło reklamowe. Tak też czynią producenci, którzy swoje mięso sprzedają w marketach. Pochodzi ono z hodowli masowej, zatem nie oczekuj, że będzie karmione zdrowo. Przeciwnie, producentom zależy głównie na szybkim wzroście, tak aby wołowina mogła jak najwcześniej trafić do sprzedaży.
Unikaj też kupowania mięsa na bazarach i od gospodarza, który nie posiada odpowiednich certyfikatów. Być może nawet nie jest to złej jakości wołowina, ale przed spożyciem zawsze musi zostać przebadana. Jeśli do obrotu trafi mięso, które wcześniej nie przeszło badań weterynaryjnych, może stanowić zagrożenie dla zdrowia lub nawet życia. A tego nie rekompensuje nawet atrakcyjna cena.
Wołowina stekowa dla lepszego smaku i zdrowia!
Wołowina stekowa, którą kupisz wyłącznie w wybranych sklepach, jest pyszna i zdrowa. Co ciekawe, w ofercie dostępna jest także wołowina sezonowana. Poddaje się ją procesowi dojrzewania, dzięki któremu zmienia się zarówno smak, jak i struktura mięsa. Niektórzy uważają, że najlepsze steki są właśnie z wołowiny sezonowanej. Najlepsze i najdroższe, dlatego mięso możesz też sezonować w domowych warunkach. Jeśli jednak decydujesz się na zakup gotowego, pamiętaj o wymienionych wyżej zasadach. Wołowina to najlepsze mięso na steki, ale musi prezentować wysoką jakość. W przeciwnym razie, pomimo największych starań, Twoje wyczyny w kuchni mogą okazać się kulinarną klapą.
Wysokiej jakości wołowina stekowa nie należy do najtańszych. Dlatego przy jej zakupie warto zwrócić uwagę na cenę. Jeśli jest zbyt niska, prawdopodobnie masz do czynienia z mięsem pochodzącym z produkcji masowej. Lepiej zapłacić nieco więcej, zwłaszcza że wołowiny nie jadamy na co dzień, zwłaszcza w postaci steków. Gdy już decydujemy się na to danie, dobrze mieć pewność, że wyjdzie dokładnie tak, jak powinno.
Artykuł sponsorowany