Najlepsze sposoby na rozmrożenie mięsa

0
223
sposoby na rozmrożenie mięsa

Kiedy potrzebujemy szybko mięsa, a jest ono zamrożone można wykorzystać kilka sprawdzonych sposobów. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie sposoby są tak samo bezpieczne dla zdrowia. Najbardziej sprawdzonym sposobem jest rozmrażanie mięsa w lodówce. Niestety musimy liczyć się z tym, że może to potrwać kilka godzin. Natomiast, jeżeli potrzebujemy tego mięsa na już, wówczas można wykorzystać jedną ze sprawdzonych metod. 


Sposoby rozmrożenia mięsa

a. Zimna woda jest jednym z najlepszych sposobów na rozmrożenie mięsa. Należy umieścić mięso w szczelnie zamkniętym w worku, a następnie włożyć go do pojemnika z zimną wodą i wymieniać co 30 minut. w przypadku kiedy nie mamy takiej możliwości możemy włożyć daną mrożonkę pod strumień bieżącej zimnej wody. 
Należy pamiętać o tym że nie rozmraża się mięso ani w ciepłej, a tym bardziej w gorącej wodzie. jest to najlepszy sposób na pobudzenie rozwoju bakterii, które może doprowadzić do zatrucia. Dodatkowo przygotowana potrawa będzie miała bardzo nieprzyjemnely i specyficzny zapach. Ten sposób jest bardzo szybki i w miarę bezpieczne. Dzięki niskiej temperaturze bakterie nie będą miały szans na rozwój. Wiele osób zastanawia się jak szybko rozmrozić mięso. Tym sposobem zajmie to około godzinę jeżeli kawałek mięsa ma około pół kilograma. Niestety są też wady. wykorzystując tę metodę należy poświęcić temu sporo uwagi zwłaszcza podczas wymieniania wody. Dodatkowo w ten sposób nie należy do najbardziej ekonomicznych rozwiązań. Musimy się również upewnić, że worek, w którym znajduje się mięso jest szczelny. W przypadku gdy worek jest nieszczelne jest to idealna okazja na rozwijanie się drobnoustrojów.


b. Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce. Po pierwsze należy umieścić zamrożone mięso w naczyniu, która jest odpowiednie do użycia w mikrofalówce. następnie należy nastawić odpowiedni program i poczekać na sygnał oznaczający gotowość mięsa do użycia. kolejny krok to ugotowanie mięsa lub upieczenie go, czy też usmażę nie od razu po rozmrożeniu. jest to najszybsza i jedna z najbezpieczniejszych metod. dodatkowo jest bardzo wygodna oraz nie wymaga poświęcenia zbyt dużej uwagi. Wadą tego sposobu jest możliwość przegrzania mięsa. Należy wówczas ugotować je bezpośrednio po rozmrożeniu po to, aby zapobiec rozwijaniu się bakterii w ciepłych miejscach. Kolejną wadą jest dobór odpowiedniego naczynia. Nie każde naczynie jest dostosowane do włożenia do mikrofali.należy uważać żeby nasze naczynie pod wpływem mikrofali nie zaczęło topnieć ani wytwarzać szkodliwych substancji chemicznych. Ważne też aby nie nastawić zbyt wysokiej temperatury, ponieważ naczynie mogłoby się stłuc. Istotne jest, aby przełożyć mięso na talerz. Najważniejsze: nie należy ponownie zamrażać mięso które było odmrożone. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ może doprowadzić do salmonelli.
Zarówno jeden jak i drugi sposób ma wady i zalety. To od nas zależy, który sposób wybierzemy. Rozmrożenie i mięsa pod zimną wodą jest bezpieczne, ale wymaga trochę czasu. Natomiast rozmrażanie mięsa w mikrofali zalicza się do najkrótszych. Jednak przegrzanie mięsa może prowadzić do salmonelli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here