Mam Wyzwanie

Dieta, Zdrowie, Uroda

Olej rycynowy
Uroda Zdrowie

Olej rycynowy – jego cenne własciwości

Olej rycynowy i jego drogocenne właściwości są znane od wieków. Ten niezwykły preparat pozyskiwany z nasion drzewa rącznika pospolitego jest prawdziwym panaceum na różnorodne, często uciążliwe dolegliwości. Te rośliny liściaste o różowych owocach dla niektórych stanowią piękne ozdoby, a inni doszukają się w nich cennych właściwości zdrowotnych. 

Rącznik pospolity w naturalnej postaci jest rośliną trującą, która produkuje toksyczną rycynę. Dopiero w wyniku odpowiedniej obróbki można pozbyć się tych szkodliwych dla zdrowia substancji. W przerobionej formie olejek rycynowy jest bogaty w różnorodne związki aktywne, niezwykle korzystnie wpływające na zdrowie i urodę. 

Olejek rycynowy – idealny preparat na zaparcia

Choć wielu osobom olej z rycyny kojarzy się z urodą, to już w starożytności znaleziono dla niego zastosowanie wewnętrzne. Ta oleista ciecz o żółtym zabarwieniu jest idealnym środkiem, skutecznie działającym na uciążliwe zaparcia. Wystarczy spożyć około 1-2 łyżeczki oleju, aby przyspieszyć przemianę materii oraz pobudzić do działania perystaltykę jelit. Co więcej preparat ten zmniejsza wchłanianie wody z jelita, co również przyspiesza wypróżnienie. Trująca rycyna neutralizuje się po przegotowaniu w gorącej wodzie, zatem gotowy produkt jest w pełni bezpieczny dla ludzkiego organizmu. 

Olej rycynowy – idealny preparat na skórę

Znany od dawna olejek rycynowy posiada także korzystne działanie zewnętrzne. Preparat ten skutecznie pobudza krążenie, pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, zwalcza bakterie i wirusy oraz przyspiesza gojenie się ran czy owrzodzeń. Ponadto wykazuje działanie złuszczające, dlatego często jest polecany w celu zlikwidowania zrogowaciałego naskórka. W tym celu wystarczy dodać kilka kropel oleju do wybranego kremu czy też maści z witaminą A i mieszankę dobrze wmasować w skórę. 
Olejek z rycyną świetnie nawilża skórę, zatem często można go spotkać w dostępnych na rynku kosmetycznym preparatach do pielęgnacji włosów oraz skóry głowy. Regularnie stosowane środki z tym olejkiem znacznie poprawiają kondycję włosów. 

Olej rycynowy, a zdrowe paznokcie

Olej rycynowy to niezastąpiony preparat w nawilżaniu, wzmacnianiu oraz nabłyszczaniu paznokci, a nawet całych dłoni. Osoby mające problem z suchością oraz szorstkością rąk powinny często stosować rycynową kąpiel. W tym celu wystarczy do ciepłej wody wpuścić kilka kropel olejku rycynowego i w mieszance tej wymoczyć dobrze dłonie. Następnie warto nałożyć na dłonie odżywczy krem czy też balsam. Regularne zabiegi pozwalają na długo pozbyć się suchej oraz szorstkiej skóry na dłoniach, a paznokcie stają się twarde oraz idealnie odżywione. 

Olej rycynowy, a piękne brwi i rzęsy

Olejek rycynowy zalecany jest również dla pań, które chcą cieszyć się pięknymi, grubymi rzęsami. Preparat ten doskonale stymuluje włoski do wzrostu i skutecznie je wydłuża. Świetnie zagęszcza rzęsy, które poprzez regularne stosowanie stają się mocniejsze oraz grubsze. Co więcej z czasem są one bardzo odporne na wypadanie. W tym celu przed pójściem do snu warto nacierać olejkiem włoski i pozostawiać je do wchłonięcia, aż do rana. Wystarczy miesięczna kuracja, aby były widoczne pierwsze zadowalające efekty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *