Mam Wyzwanie

Dieta, Zdrowie, Uroda

Wartości odżywcze gochugaru
Dieta

Wartości odżywcze gochugaru

Kuchnia azjatycka nie bez powodu cieszy się coraz większą popularnością. Jest bowiem nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa. Wyjątkowo wyrazisty smak zawdzięcza bogactwu składników, ale przede wszystkim przyprawom, wykorzystywanym podczas przyrządzania potraw azjatyckich. Gochugaru jest jedną z nich. Jej ostro-słodki smak i intensywny aromat doskonale harmonizuje z popularnymi daniami kuchni chińskiej czy koreańskiej, dodając im odpowiedniego charakteru.

Niezastąpiony składnik kuchni azjatyckiej

Koreańska papryka chili, powszechnie nazywana gochugaru, to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni azjatyckiej. Jest to odmiana specjalnej, ostrej papryczki, która w wyniku suszenia na słońcu, nie tylko nabiera odpowiednio intensywnej barwy, ale przede wszystkim specyficznego, dymnego smaku. Przyprawa powstająca z koreańskiego chili nieco różni się od klasycznej, mielonej papryki nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Ma bowiem formę drobnych płatków o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. Choć jest dość ostra, to poziom jej ostrości jest jednak znacznie mniejszy, niż pieprzu cayeene czy papryki habanero. Przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Przyprawia się nią dania mięsne, warzywne, zupy, sosy, a nawet desery. Jest także niezastąpionym składnikiem tradycyjnej, koreańskiej potrawy kimchi, która koniecznie musi być doprawiona gochugaru.

Cechy charakterystyczne koreańskiej papryki chili

Ostra papryka gochugaru to nic innego, jak grubo zmielona lub pokruszona, specjalna odmiana koreańskiej papryczki chili. Ma charakterystyczny, ostro-słodki, lekko wędzony, dymny smak, intensywny aromat i ciemno czerwony kolor. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych warto podkreślić wartości odżywcze gochugaru, zawarte w 100g produktu:

  • wartość energetyczna 69kj/17kcal
  • tłuszcze 0,5g, w tym nasycone 0,1g
  • węglowodany 1g, w tym cukry 1g
  • białko 1g

Koreańska papryka chili cechuje się średnią ostrością, ale na rynku dostępne są różne jej odmiany. W sklepach znajdziemy między innymi maewoon gochugaru czyli najostrzejszą z nich, jak również najłagodniejszą, deolmaewoon. Przyjmuje się, że według skali Scotvilla ostrość tej przyprawy może się wahać pomiędzy 1500 a aż 10 000 SHU. Jest zatem, w czym wybierać.

Do Kimchi, ale nie tylko

Czerwona papryka gochugaru to przyprawa powszechnie wykorzystywana do przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. Jedną z najsłynniejszych jest kimchi, tradycyjne danie koreańskie. Składa się ono z kiszonych warzyw, przyprawionych ostrą papryką. Najczęściej przyrządza się je z kapusty pekińskiej, ale też z rzepy, ogórka czy innych, sezonowych warzyw. Potrawa ze względu na dodaną do niej przyprawę, ma ostry, niezwykle wyrazisty smak i aromat. Najczęściej jest podawana jako przystawka, ale także powszechnie wykorzystywana do przyrządzania innych dań. Ta wyjątkowa przyprawa stanowi również bazę do produkcji fermentowanej pasty Gochujang. Znajduje ona zastosowanie jako marynata do mięs, używa się jej również do kiszonek, rozmaitych zup czy sosów.

Artykuł sponsorowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.