Zioła bio mogą być doskonałym dodatkiem dań włoskich oraz kuchni azjatyckiej. Podkreślają one smak i przy okazji wspierają trawienie. Na szczególną uwagę zasługują gałązki rozmarynu, oregano czy też liścia laurowego. Wyżej wymienione przyprawy można dodawać do zup, sosów oraz pieczonych mięs. Nadają one potrawie wyrazistości oraz głębi smaku.
Rozmaryn odpowiednią przyprawą do zup warzywnych oraz mięsnych dań
Rozmaryn jest przykładem zioła bio. Charakteryzuje się on właściwościami rozkurczowymi oraz przeciwzapalnymi. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że w medycynie ludowej był on stosowany jako skuteczny i naturalny środek pobudzający apetyt. Ponadto, to zioło bio wyróżnia się wyraźnym aromatem przypominającym zapach świeżej sosny. Wyżej wymieniona przyprawa o lekko pikantnym smaku polecana jest w szczególności do zup warzywnych oraz farszy mięsnych. Można ją również dodawać do drobiu, grzybków marynowanych oraz oczywiście do ryb śródziemnomorskich. Warto pamiętać, że zioło to powinno się dodawać pod koniec gotowania.
Gałązki liści laurowych niezastąpione w procesie kiszenia
Gałązki liści laurowych bardzo często pojawiają się w polskiej kuchni. Stanowią one nieodzowny dodatek rosołów, dań głównych opartych na mięsie oraz rybach. Wyróżniają się one korzennym aromatem, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Dodawane są one również do ogórków kiszonych oraz kapusty, poprawiają trawienie i wspierają układ pokarmowy. To zioło bio wyróżnia się walorami smakowymi oraz odżywczymi. Kolejny przykładem ekologicznej przyprawy jest oregano, które stanowi niezastąpiony dodatek domowej pizzy, spaghetti oraz dań strączkowych. Oregano posiada intensywny, zielony kolor i charakterystyczny aromat. Pasuje on również do mozzarelli oraz innych serów.
Aromatyczne i zdrowe zioła pochodzące z upraw ekologicznych
Wśród ekologicznych przypraw na szczególną uwagę zasługują również mieszanki suszonych warzyw, które można dodawać do zupy pomidorowej, bulionów rosołowych oraz zup warzywnych. Mieszanka suszonych, w pełni ekologicznych warzyw oraz przypraw może stanowić doskonałą alternatywę dla kostek rosołowych. Suszona marchewka, pasternak oraz por wzbogacają smak zup, mięs i sosów. W ramach informacji warto pamiętać o tym, że zioła bio uprawia są w gospodarstwach biodynamicznych, w których nie stosuje się żadnej chemii ani sztucznych nawozów. Co ważne, ziemia użyźniana jest wyłącznie poprzez naturalny kompost oraz naturalne preparaty składające się z określonych ziół oraz minerałów.