Trudno wyobrazić sobie naprawdę pyszne i aromatyczne dania bez ziół i przypraw. Dlaczego w ogóle zaczęto kiedykolwiek dodawać je do potraw? Czy ważne były tylko ich właściwości związane z pięknym zapachem? Zdecydowanie chodziło jeszcze o coś więcej – zioła i przyprawy nie tylko podnoszą walory, ale mają również bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Pomagają między innymi w regulowaniu procesów trawiennych, dzięki czemu nawet ciężkostrawne potrawy są lżejsze dla organizmu. Sprawdź czy przyprawy są zdrowe i dlaczego warto ich używać?
Zobacz też: Jakie przyprawy mogą pomóc w przeziębieniu?
Czy przyprawy są zdrowe?
Zdrowe przyprawy z całego świata to zawsze coś, co warto przywieźć z zagranicznych dalekich podróży. W końcu to przecież przyprawy takie jak imbir czy cynamon, wanilia czy gałka muszkatołowa, swego czasu były bardzo cenne, podobnie jak złoto. Teraz są rozpowszechniane na całym świecie, ale kiedyś te aromatyczne przyprawy stanowiły prawdziwy skarb.
Zdrowe przyprawy mogą wzbogacić każde danie. Sprawdź również, jakie właściwości zdrowotne ma gochugar
Aromatyczne, cudownie pachnące przyprawy, działają praktycznie na wszystkie zmysły człowieka, poprawiając przy tym wszystkim wygląd i smak potraw. Często mają moc rozgrzewający, co pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu. Wspierają trawienie, ułatwiają konserwowanie produktów, a także cóż tu ukrywać – potrafią zabić brzydki zapach psującego się jedzenia. To dlatego właśnie są tak chętnie wykorzystywane, oczywiście nie tylko w szeroko rozumianym w biznesie spożywczym, ale też do produkcji kosmetyków i perfum.
Zdrowe przyprawy – jakie mają działanie?
Jakie przyprawy są zdrowe i dobroczynne dla człowieka? Tutaj naprawdę można wiele wymieniać, szczególnie jeżeli myśli się jeszcze o ziołach świeżych i suszonych. Warto pamiętać tylko o jednym – nie do końca zdrowe są różnego rodzaju mieszanki przypraw, do przyrządzania których wykorzystuje się również sól. Kto zatem chce naprawdę zdrowych przypraw, generalnie powinien używać ich w formie jak najprostszej, albo tworzyć swoje własne autorskie mieszanki.
Właściwości poszczególnych przypraw:
Przyprawy antybakteryjne
Cynamon
- Może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, posiada właściwości przeciwzapalne.
- Zawiera związki, które mogą hamować wzrost bakterii, pomaga w zapobieganiu infekcjom.
Goździki
- Mają właściwości przeciwbólowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
- Są stosowane do walki z bakteriami w jamie ustnej i układzie pokarmowym.
Imbir
Pomaga w trawieniu, może łagodzić bóle stawów, ma właściwości przeciwzapalne.
Zawiera substancje aktywne, które mogą zwalczać bakterie, wspomaga układ odpornościowy.
Przyprawy przeciwutleniające
Kurkuma
- Silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspiera zdrowie stawów i układu sercowo-naczyniowego.
- Zawiera kurkuminę, która może hamować wzrost bakterii i wspierać układ odpornościowy.
Oregano:
- Bogate źródło antyoksydantów, wspiera zdrowie układu oddechowego i trawiennego.
- Ma silne działanie przeciwbakteryjne, szczególnie przeciwko bakteriom Gram-ujemnym.
Przyprawy wspierające układ odpornościowy
Pieprz czarny
- Poprawia trawienie, może wspierać zdrowie serca i układu krążenia.
- Zawiera związki wspomagające układ odpornościowy, choć bezpośrednie działanie antybakteryjne jest ograniczone.
Gałka muszkatołowa
- Wspiera trawienie, może pomagać w łagodzeniu bólu i stresu.
- Ma pewne działanie antybakteryjne, jednak głównie używana w małych ilościach.
Cudowne polskie zioła
Oczywiście tak zdrowe przyprawy jak na przykład sproszkowany imbir czy sproszkowana kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa, nie są charakterystyczne dla naszej polskiej szerokości geograficznej. Warto zatem wspomnieć również o wspaniałych przyprawach pochodzących z naszego kraju. W Polsce cenną przyprawą są po prostu sproszkowane suszone wcześniej zioła, takie jak na przykład natka pietruszki, koperek, lubczyk, bardzo lubiana mięta i szałwia.
To właśnie za ich pomocą można wspaniale doprawić różne dania, mają one też doskonały wpływ na organizm człowieka. Natka pietruszki to przecież jeden z tych produktów, który ma największą zawartość witaminy C. Bardzo pozytywnie działa również na nerki i układ moczowy. Tak naprawdę w przypadku każdej przyprawy czy zioła można wskazać wiele dobroczynnych sposobów działania na ludzkie zdrowie.