Jak wiadomo, by dostarczyć organizmowi składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju i sprawnego funkcjonowania organów wewnętrznych, zalecane jest spożywanie wartościowych pokarmów, najlepiej w stanie surowym, zawierającym mnóstwo witamin, mikro i makroelementów oraz przeciwutleniaczy. Do tego rodzaju produktów możemy zaliczyć wszystkie warzywa i owoce, w tym marchew – popularną roślinę, rosnącą w Europie, Azji i północnej Afryce, w stanie dzikim oraz jako warzywo uprawne.
Marchew – warzywo bogate w witaminy
Marchew posiada bardzo cenne składniki odżywcze takie jak: karoteny pod postacią witaminy A i beta-karotenu, węglowodany, białko, witaminy z grupy B, witaminę C, E, H, K, PP, a także wapń, fosfor, miedź i żelazo. Korzeń marchwi bogaty jest również w pektyny, zaliczane do błonnika ułatwiającego funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jednym z istotnych składników jest olejek lotny, nadający marchwi charakterystyczny zapach.
Olej z nasion marchwi ma wiele zdrowotnych właściwości, podobnie jak olejek musztardowy
Olejek z nasion marchwi
Uprawa marchwi nie sprawia żadnych problemów – nasionka sieje się do gruntu, podlewa a roślina pobierając składniki odżywcze z gleby i słońca samodzielnie tworzy korzeń jadalny o pięknej pomarańczowej barwie. Kolor ten to tylko synonim marchwi, ponieważ istnieją odmiany o zupełnie innych barwach jak fioletowy czy biały.
Marchew to roślina dwuletnia, w pierwszym roku wytwarza korzeń, natomiast w drugim kwiatostan, z którego pozyskuje się nasiona bogate w naturalny olej, bardzo ceniony w medycynie naturalnej jako remedium na wiele chorób, dolegliwości skórnych, a także jako specyfik opóźniający starzenie się skóry.
Z wysuszonych nasion marchwi, metodą tłoczenia na zimno, pozyskuje się naturalny olej, którego lecznicze działanie na organizm znane jest od bardzo dawna.
Zalety oleju z nasion marchwi
Olej ten być stosowany do wewnątrz, jak i na zewnątrz organizmu, Stosowany na skórę poprawia jej kondycję, łagodzi stany zapalne, regeneruje naskórek, zalecza drobne ranki, wygładza i likwiduje drobne zmarszczki. Dzięki obecności naturalnego barwnika karotenu nadaje zdrowy koloryt skórze, znakomicie ją ujędrnia i chroni przed niekorzystnymi, zewnętrznymi czynnikami takimi jak wiatr, deszcz, mróz czy zbytnie nasłonecznienie, gdyż nałożony na skórę wystawioną na ekspansję słońca wytwarza rodzaj filtra chroniącego ją przed poparzeniem. Może być także stosowany na już powstałe oparzenia i trudno gojące się rany.
Nadaje się do cery atopowej i trądzikowej, łagodzi podrażnienia, pobudza produkcję kolagenu a także chroni przed nadmierna utratą wody.
Olej z nasion marchwi na włosy
Specyfik ten poprawia również stan włosów – zalecany jest przy włosach cienkich i łamliwych, a także przesuszonych. Można go stosować na całe włosy lub tylko końcówki. Kuracja ponawiana co jakiś czas przynosi najlepsze efekty, po kilku seansach stan włosów ulega znacznej poprawie, stają się błyszczące i wyraźnie zwiększają swoją objętość, a końcówki przestają się rozdwajać.
Olejek z nasion marchwi polecany jest również jako preparat do spożywania – ma silne właściwości antyoksydacyjne, detoksykacyjne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, pomaga w funkcjonowaniu układu trawiennego, poprawia wzrok oraz leczy dolegliwości żołądkowe.